úterý 31. července 2018

ČERVENEC - MANĚTÍN

Léto vrcholí, nebe je bez mráčků a člověk by nejraději zalezl někam do stínu s ledovým pitím a zmrzlinou. Jenže když jsme se jednou rozhodl, že se aktivně zúčastním celoročního projektu, nemohu teď strčit hlavu do stínu a na projekt se vykašlat. A tak jsem i v měsíci červenci vyrazil (se svou ženou) fotit. Tento měsíc to bylo město Manětín.


Manětín

Po příjezdu na místo jsme se vydali na velkou okružní procházku po všech možných zákoutích města, abychom si udělali přehled nejen o pamětihodnostech, ale i o zdejším životě. A narazili jsme na pár zajímavostí.


Manětín - kaplička u cesty na Nečtiny

Předně jsme si všimli, že ačkoliv je léto a jsou prázdniny, tak zde nejsou žádní lidé. Hodně domů vypadalo opuštěně, bez známek trvalého obydlení spíš jako chaty a chalupy. I  celkový dojem z města samotného byl zvláštní.


Manětín - socha na náměstí 

Jednak zde  lze nalézt historii, jako třeba barokní zámek, velké množství soch, kostely a kapličky, ale také jsou zde polorozpadlé a asi i opuštěné budovy z éry socialistického hospodaření. Také bydlení je zde dvojí. Kromě rodinných domků jsou zde k vidění i bytovky.


Manětín - bodlák

Manětín na mě působil velice rozporuplně, protože se na celkem malém prostoru nacházelo pár krásně opravených míst a hned vedle i zanedbané a polorozpadlé budovy. Ale musím také přiznat, že jsem si všiml několika částí města, kde probíhaly opravy. Ať už to bylo historické náměstí a nebo kostely .


Manětín - socha sv. Barbory

Co se týče focení, tak se v Manětíně nachází značné množství zajímavých míst, majících pěknou atmosféru a proto je potřeba mít dostatek času na projití celého města.


Manětín - obilné pole

Nakonec přikládám pár dalších fotografií s malým ponaučením - Když svítí slunce, tak jsou i stíny. Pokus se je využít.
















1 komentář:

  1. This is another beautiful collection, Milan. Isn't it interesting that such a nasty weed as thistle can be so beautiful? Your capture of the thistle is very nice. Some images that drew my eye were the grain field with the tracks running through it, the one with the water reflection, and the grain field and sky image.

    OdpovědětVymazat