pondělí 29. října 2012

Šumavské slatě

Turisto, turisto, kam jsi to došel při své pouti Šumavou. Snad ne k jezírku, z něhož chceš uhasit svou žízeň a nebo jehož vodou chceš smýt ze své tváře prach z dlouhé cesty. Zdejší příroda ti uchystala mnohá překvapení a jen ty se rozhodneš, jak na tebe zapůsobí.

Tříjezerní slať 

Třeba jezírko jehož hladina klidná se jeví a voda čistá se zdá, ale kde není radno s cesty sejít a blíže k vodní hladině se přiblížit.

Tříjezerní slať 

Neb co oku jeví se jako pevná půda to zde mokřinou, močálem či bažinou nazývají a pod slabou slupkou v past se mění.

Chalupská slať 

A když i hladina ve snaze tvé oko potěšit se krásně zrcadlí, je to jen proto, aby zakryla rašelinu co si tě chce do své moci vzít a která by tě po staletí držela a vydati nechtěla.

Chalupská slať 

A tam kde slunce se skryje a tma či mlha vše schová tu světýlka tě začnou vábit a ty v důvěře, že tě na pevnou cestu vyvedou dáš se zlákat, špatně jsi si vedl. Neboť to jen proradné bludičky jsou, co na tebe past nastražily.

Jezerní slať 

Tak si zde velký pozor dej a jen po lávkách povalových se pohybuj.

Jezerní slať

Když však odoláš všem nástrahám jenž na tebe čekají uzříš, že tento čarokrásný kus přírody může tvou mysl radostí naplnit a tvé oko krásou potěšit. Určitě se zde tvá mysl nechá unést k zamyšlením na která jsi nikdy neměl čas a kde si ve zdejším tichu jistě odpočine. Je zřejmé že i múza která se zde usídlila, již mnohým básníkům, malířům  a spisovatelům polibek svůj dala a tím i krásu zdejších slatí do knih a obrazů vetkala.

A těm, kteří zde zahlédli i svou múzu radím, podívat se na tento odkaz
http://sumavanet.com/vopin/slate/slate.htm
a nebo rovnou s foťákem, blokem či plátnem na zdejší slatě vyrazit.

Žádné komentáře:

Okomentovat