pondělí 16. července 2012

Bečov nad Teplou

Když poutník zbloudilý a znavený svou tvář opláchnouti chce v říčce Teplá, jeho znavené oči zabloudí ke klidné hladině malé tůňky. Tu na hladině se zrcadlící obraz. Je to snad hrad, či palác nebo snad jen zámek co se tyčí nad řekou?


I vy jako poutník smíte hádat, uhádnout však není lehké. Protože v městečku jménem Bečov nad Teplou se nachází vše. Gotický hrad, renesanční palác a barokní zámek. Vše pěkně na jednom místě a navíc v půvabném prostředí Slavkovského lesa.


Ke každému zámku náleží jistojistě nějaký ten park, či aspoň parčík, kde může znavený poutník usednouti na lavičku na níž jistě seděl i zámecký pán unaven dlouhými procházkami parkem. Zdejší parčík sice není z největších, ale lavička by se tu našla.


A co nějaká kašna nebo jezírko by nebylo abych své nožky ochladil a nějakou rybku k obědu ulovil? Ale jistě. Rybky sice vidět nejsou, nožky máčet v jezírku se nesmí, ale přece jen se jezírko alespoň k potěše oka v parku nachází.


A to není vše. Toto místo ukrývá i klenot. Zde byl nalezen a je zde i vystaven relikviář sv. Maura. Jedná se o zlatnickou památku, která je co do hodnoty srovnatelná s korunovačními klenoty. Kdo však chce nechati své oči potěšiti se pohledem na tento poklad, musí sobě lísteček koupiti a se skupinkou jiných poutníků do útrob zámku vejíti.


A kdo si není jist zda na toto místo vyraziti, ať se podívá na webové stránky zámku http://www.zamek-becov.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat